<span>Toekomst van SchieDistrict vraagt om slimme mobiliteitsoplossingen </span>

Toekomst van SchieDistrict vraagt om slimme mobiliteitsoplossingen 

SchieDistrict, een ambitieuze gebiedsontwikkeling rondom het ov-knooppunt Schiedam Centrum, staat op het punt de stad ingrijpend te veranderen. Positief welteverstaan. Met plannen voor duizenden nieuwe woningen, innovatieve werkplekken en een aantrekkelijk openbaar gebied, rijst de vraag: hoe blijft Schiedam bereikbaar in de toekomst? We spreken projectmanagers Sandra van Riemsdijk en Eelco van Diesen over de uitdagingen en kansen op het gebied van mobiliteit in een stedelijk gebied.

Het doel van de grootschalige ontwikkelingen is een sociale en economische stijging te realiseren voor Schiedam en haar inwoners. De gemeente ontwikkelt in SchieDistrict verschillende projecten in samenhang met elkaar, met het idee dat deze elkaar kunnen versterken. Sandra van Riemsdijk is projectmanager van de gebiedsontwikkeling Schieveste, Eelco van Diesen houdt zich bezig met het stationsgebied, ten zuiden van het spoor. In Schieveste, ten noorden van het spoor, komen 3.000 nieuwe woningen. Het stationsgebied is iets minder grootschalig, maar nog steeds komen daar 500 extra woningen. Alleen al in de gehele stationsomgeving komen dus al 3.500 nieuwe woningen en duizenden extra bewoners. Hoe complex is dat? “Op zich is deze integrale aanpak niet nieuw”, vertelt Van Diesen. “Het is wel een uitdaging om alle projecten, met een eigen fasering en verschillende partners, goed op elkaar af te stemmen.”

Barrières doorbreken

Een belangrijk onderdeel van die integrale aanpak is mobiliteit. In samenhang met deze verstedelijking zijn afspraken nodig over optimale en duurzame bereikbaarheid. Met andere woorden: zonder efficiënt, snel en duurzaam opererend openbaar vervoer is het creëren van meer woningen en ruimte om te werken in de (zuidelijke) Randstad niet mogelijk. Er komen in SchieDistrict 3.500 woningen bij in een al verstedelijkt gebied. Pluspunt is dat de nieuwe bewoners zich op loopafstand bevinden van trein, metro, bus en tram en er aantrekkelijke fietsroutes zijn. Schieveste wordt een autovrije wijk en moet dus vooral voor fietsers en voetgangers goed bereikbaar zijn, met aan de randen beperkt ruimte voor geparkeerde auto’s.

“Het gebied zit als het ware ingeklemd tussen de snelweg aan de ene kant en het spoor aan de andere kant. We willen niet dat dit een soort ‘veste’ op zichzelf wordt, we willen dat er een goede verbinding komt met zowel het bedrijventerrein als met de stad. Om die barrières te doorbreken is het belangrijk dat de Horvathweg een stadsweg wordt, maar ook dat er vanuit Schieveste een onderdoorgang voor langzaam verkeer onder het spoor komt. Tot slot gaan we de verbindingen langs de Schie, die er nu wel zijn maar als sociaal onveilig worden ervaren, verbeteren.”

Van Riemsdijk vult aan: “De overkoepelende thema’s binden de hele gebiedsontwikkeling SchieDistrict aan elkaar. We hebben het over wonen, recreëren, werken, leven lang ontwikkelen. Dat is de maatschappelijke kant van wat er allemaal moet kunnen in SchieDistrict. Met het wegnemen van de fysieke en sociale barrières maken we dit mogelijk.”

Dynamische stedelingen

Met de ontwikkeling van Schieveste hoopt de gemeente ‘dynamische stedelingen’ te trekken, een doelgroep die anders nadenkt over hoe je van A naar B komt, voor wie een eigen auto geen vanzelfsprekendheid is. “In principe bouwen we vooral voor de Schiedammer, de behoefte aan extra woningen in de stad is erg groot. Ik denk aan studenten of aan woningzoekenden uit de regio”, vertelt Van Riemsdijk. “In Schieveste komt 30 procent sociale woningbouw, 40 procent woningen in het middensegment en 30 procent dure koop/huurwoningen. Het wordt een gezonde mix.” Aan de zuidkant van het stationsgebied ligt dat net anders, aldus Van Diesen. “Omdat er in Oost redelijk veel sociale huur is en de gemeente een boost wil geven aan andere soorten woningen, worden hier met name woningen in het middensegment gebouwd.”

Kwaliteit terugbrengen

Bij deze nieuwe manier van wonen hoort ook een andere kijk op mobiliteit en parkeren. Voor parkeren komt slechts heel beperkt ruimte in de nieuwe gebiedsontwikkelingen. Van Diesen: “De bewoners van de nieuwbouw wonen immers op een ov-knooppunt van jewelste. Deze verstedelijking vindt op een duurzame manier plaats: het spaarzame groen in de stad kan dan blijven, mensen kunnen met het ov en hoeven dus niet zelf over een auto te beschikken. En als ze er wel eens één nodig hebben, zijn deelauto’s beschikbaar. We hopen dat deze ontwikkelingen ook hun weerslag hebben op de andere buurten in Oost die versteend zijn en met veel parkeerdruk te maken hebben. In dat gedeelte zijn bewoners gehecht aan hun auto, dat heeft ook te maken met hun achtergrond en met hun werk. Tegelijkertijd zijn deze wijken in de jaren ’60 gebouwd en niet berekend op zo veel auto’s. We willen laten zien dat we met gezamenlijke parkeervoorzieningen de kwaliteit in de wijk kunnen terugbrengen.”

Die nieuwe gezamenlijke parkeervoorzieningen komen vooral aan de toegangsweg van Schieveste en het stationsgebied. Op dit moment is er al een P&R met 750 parkeerplaatsen. Van Riemsdijk: “Je krijgt daar een kwalitatief mooi openbaar gebied voor terug.” Om ervoor te zorgen dat dit ook echt zo is, hameren de twee collega’s erop dat parkeerregulering geldt in het direct ernaast gelegen bedrijventerrein.

Boekenkasten en caravans

Behalve het parkeerbeleid zijn er ook praktische mobiliteitsvraagstukken waar nu al over nagedacht wordt. Want hoe werkt het als je bij de meubelgigant een nieuwe boekenkast hebt aangeschaft en die naar huis wil transporteren? Of voor je vakantie de caravan wil inpakken? Van Riemsdijk: “Die vragen stellen wij ook aan de ontwikkelaar. Denk alleen al aan de verhuizingen die eraan gaan komen. Je zult dan misschien toch met venstertijden moeten gaan werken. Verder komen er verzamelpunten voor pakketjes en zul je dus iets meer moeten gaan sjouwen. Maar inderdaad is dit moeilijk en echt een gezamenlijke uitdaging met de ontwikkelaar. Je wilt ook niet dat er constant bestelbusjes in het gebied staan.”

Een andere uitdaging die Van Riemsdijk voorziet is de aanwezigheid van zwerffietsen. Fietsen van bewoners én bezoekers moeten in principe inpandig worden gestald. “Er staan buiten geen fietsnietjes, maar je weet dus nu al dat er fietsen op de grond komen te liggen, zeker zo dicht bij het station.”

Ultiem verbonden

Ondanks deze uitdagingen zien Van Riemsdijk en Van Diesen vooral kansen. “De nieuwe bewoners zitten midden in de stad met een hele goede bereikbaarheid van de regio. In een kwartier zit je met de metro op het strand, Rotterdam The Hague Airport is ook op vijftien minuten fietsen en met het ov ben je met een paar minuten bij de TU Delft of lopend in de oude stadskern van Schiedam”, stelt Van Riemsdijk. “De nieuwe wijken zijn ideaal voor mensen die van het stedelijk leven willen genieten. Een terrasje pakken, lekker uit eten gaan. Je bent hier ultiem verbonden.”

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven